Dinsdag 7 oktober

Hallo allemaal,

Vandaag een hel bijzondere dag. Vanmorgen om 7.00uur weer naar de afdeling en de patienten bezocht die al bekend zijn. Je krijgt hier een band met bepaalde mensen die meer dan een ander verzorging nodig hebben. Eerst een man eten gegeven, deze werd na het eten klaar gemaakt om naar het ziekenhuis te gaan. Vraag me niet waarvoor, want ik weet het niet. Toen hij weg was zei de hoofdzuster dat het bed van de kamer moest, want een andere patient was te ziek en moest op een kamer apart. Nou de bedden zijn te breed voor de deuren, dus dat had nogal wat voeten in de aarde. Afijn, Cisca had de jongen die apart moest gisteren nog eten gegeven en dat had hij nog redelijk opgegeten, terwijl een andere jongen toen nog te ziek was om iets te eten. Vanmorgen echter was hij niet meer aanspreekbaar.
Intussen had ik nog wat anders gedaan, maar ben op een gegeven moment naast de jongeman in de kamer apart gaan zitten en heb hem over zijn bol geaaid en zijn hand vastgehouden. Dat was het enige dat ik kon doen, jammer genoeg. Hij is overleden terwijl ik naast hem zat en dit gaf een zeer dubbel gevoel. Het feit dat zo'n jongen, ik schatte hem op hooguit 23 jaar, overlijdt aan deze "klote" ziekte, sorry voor het woord, en het goede gevoel dat er toch iemand was in dit laatste uur. Geen vader, geen moeder, niks behalve ik. Heb de hoofdzuster geroepen en deze kon ook niet anders dan bevestigen dat hij overleden was. Gelukkig was op de vrouwenkant Monica aan het werk en zij heeft mij even meegenomen om een kop koffie te drinken en het van me af te kunnen praten. Heel fijn. Zo wie zo, de groep bekommert zich erg om elkaar. Ik wilde eerst de was gaan ophangen, om iets anders te doen, maar ben toch weer naar boven gegaan en werd door een zuster gevraagd om erbij te zijn toen ze de jongen verzorgden voordat de begrafenisondernemer zou komen. En of dit zo heeft moeten zijn, waren Cisca en ik beneden toen hij in de auto werd gedragen om weggebracht te worden. Dus het hele proces heb ik vanaf begin tot eind meegemaakt. Ik schrijf het nu een beetje nuchter op, maar het doet natuurlijk wel wat met je, want er liggen er hier nog meer die geen toekomst meer hebben. Wat is het leven hard op sommige punten.
Verder hebben we patienten naar buiten gebracht om in de zon, die vandaag wel heeft geschenen, te zitten en ze genoten ervan. Maar ook hier komt die was weer om de hoek en hebben we de was buiten opgevouwen terwijl we lekker konden kletsen met de meiden en mannen.
Cisca heeft vanavond nog een leuk gesprekje gevoerd met een nieuwe patient. Als er een bed leeg komt, wordt deze snel weer gevuld met de volgende. Het probleem HIV/Aids is zo groot hier, je kan je er geen voorstelling van maken.
Vanavond de bekende Bingo, waar de patienten meer plezier aan beleven dan de meeste vrijwilligers, maar dit moet ook kunnen.
Patienten weer naar hun kamer brengen en je kunt je ook niet voorstellen hoe dankbaar de mensen zijn voor elk ding dat wij voor ze doen. Even een beetje aandacht, in bed helpen even toedekken en je krijgt zoveel dankbaarheid terug dat je weer weet waarvoor je hier bent. Het geeft een onbeschrijfelijk goed gevoel.
Heerlijke lasagna met spinazie etc. gegeten, een wijntje erbij en alle zaken van de dag doorgesproken en verwerkt voor zover dit mogelijk is.
Nu zit/ligt iedereen op zijn eigen kamer en gaan zo de lichten weer uit.
Morgen vrijwilligersdag, waarbij we alle projecten van Be More die in de buurt liggen gaan bezoek. Inclusief "The Tree", maar daar zullen we morgen of overmorgen over berichten.
Groetjes Cisca en Jacinta

foto 1 - die was, die was
foto 2 - de prachtig bloeiende Jacaranda
foto 3 - zo zien veel lakens eruit
foto 4 - Edwars de "laundryman"
foto 5 - wij met onze vriend Amad, een ontzettend aardige man
foto 6 - de meiden heerlijk in het zonnetje met Aleid een van de vrijwilligers
foto 7 - armbandjes rijgen een zeer serieuze zaak, de paarse lippen zijn van de medicijnen
foto 8 - een beetje afleiding ( en zakcentje) voor zowel mannen als vrouwen kan geen kwaad

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Typ de code over om spam tegen te gaan.

Reacties

Dorenda

Dag lieve tantes,
Ook hier in Rutten volgen wij jullie belevenissen. Ik ben er nu stil van; deze dag bij jullie, die confrontatie met het leven dat zo vreselijk oneerlijk kan zijn..
Pim en ik zeggen net tegen elkaar dat wij het zo ontzettend knap vinden wat jullie doen. Wij wensen jullie heel veel kracht, om door te geven aan al die mensen daar die het zo nodig hebben. Dat zij mogen genieten van jullie aanwezigheid, warmte en inzet. Zet 'm op en blijf vooral veel schrijven en foto's maken!! Liefs en groeten van Doren and family XXxxx

Brigitte van Kan

Pffff, dames wat een ervaring. Ik zit hier op heel wat kilometers afstand en de rillingen lopen over mijn rug. Ik vind het bijzonder knap en ongelofelijk goed wat jullie aan het doen zijn. Petje af hoor! Ik lees elke dag jullie berichtjes. Jullie doen geweldig goed werk!
Sterkte en succes verder!

Brigitte

Marlotte Berings

Hallo Dames!!

Jullie kennen mij niet, ik heb stage gelopen in het Dreamcentre van januari t/m april. Ik zat zo wat weblogs te lezen en zag jullie foto's.. Nu denk ik een patient te herkennen op een foto uit een eerder bericht van jullie.. Ik vroeg me af, op de foto waar jullie met een aantal mannen buiten zitten aan de stenen tafel, is de 2e van rechts Mduduzi??? Toen ik er was lag hij namelijk heel slecht en ging op en af.. de man in de foto lijkt wel erg veel op hem en ik vroeg me dus af of hij het is, want dan zou hij er nu wel goed uitzien en het zou dus ook betekenen dat hij nog leeft ;)

nouja ik hoor het wel.. zal mijn best doen jullie te blijven volgen!!!

Marlotte

rinus

Hoi Jacintha en Cisca.
Heb met veel belangstelling jullie berichtjes zitten lezen (op mijn werk). Het systeem werkt niet mee, dus dacht ik laat ik eens ff lezen, hoe het met de dames is.
Het valt niet altijd mee hè? Maar de mensen zijn jullie ontzettend dankbaar, hoewel je dat niet altijd zult merken, maar wees daar maar van overtuigd. Jullie doen super goed werk! Blijf erin geloven en geniet ervan.
Heel veel sterkte en groetjes uit Warmond.
Rinus

Mart en Corrie Meijer

WE nemen petje af wat jullie allemaal doen en meemaken.
Leuk die fotos.
Groetjes Corrie en Mart

Ans de Rooy

Hoi Cisca en Jacintha, Wel heftig allemaal als je dit zo leest, maar tegelijkertijd weet je weer waarvoor je het allemaal doet. Ik lees iedere dag jullie verslag en ik ben me bewust dat er voor jullie leuke en ook minder leuke ervaringen zijn. Helaas moet je ze beiden meemaken. Succes Meiden Ans

Els

Nou meiden, volgens mij vloeien de traantjes ook nog wel eens. Dat kan zowat niet anders. Het lijkt me erg aangrijpend als je bij zo'n jongen zit die verder moederziel alleen is en hij overlijdt. Wel erg mooi dat er toch nog iemand is die er op dat moment voor hem is en zijn hand kan vasthouden. Het begint me steeds meer iets te lijken om ook te gaan doen.
Even iets luchtigers naar die lakens kijkende, lijkt me dat ze er daar ook nog wel wat van kunnen gebruiken.
Sterkte verder en wederom succes. Volgens mij zijn jullie dit weekend naar je pleegdochter toch Cint?
Groetjes
Els

Mirjam

HOI Jacinta en Ciska,
Ik lees nu pas jullie verslagen. Ik had me opgegeven dat ik een mail zou krijgen als er een nieuw verslag was maar dat lukt niet. Maar jullie schrijven gewoon iedere dag dus ik zal wat vaker kijken. Best wel heftig Jacinta om bij zo'n stervende jongen te zitten. Zo triest als er verder niemand bij je is. Wordt hij dan wel door zijn familie begraven of krijgt hij een begrafenis van Dream Center? Nou sterkt meiden en geniet maar van de ontspannen momenten en uitjes. Die kunnen jullie goed gebruiken.

Cisca Hoogkamer

Name: Cisca Hoogkamer
Leeftijd: 65

Was vrijwilliger bij The Dream Centre van 29 sep 2008 tot 25 okt 2008

Jacinta van der Hulst

Name: Jacinta van der Hulst
Leeftijd: 66

Was vrijwilliger bij The Dream Centre van 29 sep 2008 tot 25 okt 2008